Mış Gibi Görünmek

Mış gibi görünmek, kamufle etmek..
Aslında kamuflaj bir gizlenme saklanma yöntemidir. Genellikle savaşta kullanılan Objelerin,silah ve teçhizatın düşman tarafından görülmesini engellemek için örtünmesi ,gizlenmesidir.. kelime anlamı gizlenme,örtme,aldatma demektir.Ama ben bu kelimeyi askeri anlamda değil yaşantımızda mesleğimizde,siyasette kısacası maddi manevi her konuda kullanmak istiyorum.
Aslında kamuflaj hayatımızın içinde her konuda kullanılmaktadır. Birilerini yanıltmak,doğruyu gizlemek için söylenen yalanlar bir kamuflajdır. sevgilimizi,nişanlımızı,karımızı ve annemizi yalan konuşarak aldatma,durumu kurtarma da bir kamuflajdır.. o an ki durumu kurtarmak için yapılan bu kamuflaja “tatlı kamuflaj” diyebiliriz.
İyi bir hekim olduğunu güzel giyinerek, beyaz gömleğinin üzerine Steteskopu atarak doktor görüntüsü veren kişi de kamuflaj yapmış olabilir..Steteskop boyuna ve omuza atılarak taşınması ne derece doğrudur, ne derece etiktir bu tartışılır..
Başarılı ameliyatlar ve medikal tedaviler yapan bir hekim reklama gerek olmaksızın kendini kanıtlamış olabilir. Bu özelliğe sahip olmayan hekimler reklam amaçlı gerek kahvehanede ve gerekse köşe başlarında kendilerini öven değnekçilere ihtiyaç duyar yani kamuflaj yapabilirler..
İyi ve kaliteli inşaat mühendisi, mimar işini bilimsel anlamda güzel yaparak güvenilir konut ve işyerleri yapabilir. Bunun aksine hesap ve kitabı iyi bilmeyen bilimsel olmayan veya malzemeden çalan mimar ve mühendis İnşa etmiş olduğu konut ve iş yerlerini güzel bir reklam ve dış cepheyi giydirerek veya çok iyi boyatarak kamufle edebilir.Bu tip kamuflajlar da “gayri ahlaki kamuflajlar”dır
Pazar yerine sebze ve meyva satanlar da öyledir, Mali kaliteli olanlar genellikle bağırmaz ama mali biraz kalitesiz ise onu bağırarak satar ve malını kamufle eder. Sizler hiç altını bağırarak satan sarraf gördünüz mü? Altını ve elması satarken kamuflaja gerek yoktur, Çünkü değerini herkes bilir.
Toplumda sevilmeyen adam yerine konmayan kişiler Hırs yapıp maddi olarak kendini güçlendirerek ses getirmek isterler Bu tip insanlar Bilim ve teknolojide çok şeyler bilerek bildiğini sessiz olarak anlatan kişilerin karşısında bilgisizliğini bağırarak ve sert sözlerle ifade ederek kendini kamufle etmeye çalışırlar.
Son 50 senedir Alman sanayinin başarısı bilinmektedir.. yaptıkları otomobilinden teknolojik ürünlere kadar hepsini çok kaliteli ve uzun süre kullanabilecek şekilde yaptıkları hepimizce bilinmektedir. Buna son zamanlarda Japonya,Amerika , İngiltere , Fransa’da dahil olmaya başladı. Bu ülkelerin üretimleri de kamuflaja gereksinim duymayabilir..Çin,Tayvan, Hong Kong, Türkiye imalatı kamuflaja gereksinim duyabilir.
İslamiyeti iyi bilmemesine rağmen iyi bir müslüman ve müminmiş gibi şalvar ve takkesini giyerek kendilerine maddi menfaat temin edenler kendilerine manevi kamuflaj yapmaktadırlar.Gerçek Müslümanlara zarar veren bu tip insanlar gayri ahlaki kamuflajı sergilemektedirler. Türkiye’yi bilimden bilimsel çalışmalardan ve teknolojiden uzaklaştıran Tarikat ve cemaatlere yönlendiren kişiler Türkiye’nin geleceğini kamufle etmektedirler..
Siyasi partiler kurulurken bilinçli,bilgili ve kaliteli insanlar ile yola çıkılır. Bir müddet sonraseçimle Parti iktidara geldiği zaman şakşakçılar,neme lazımcılar,eyyamcılar liderin etrafını sararak bu insanlara geçit vermezler. Öyle bir sıkı markaj ve kamuflaj yaparlar ki kendini padişah ve peygamber gibi gören lider yola çıktığı arkadaşlarını görmez. Bunada gayri ahlaki siyasi kamuflaj denir.. Bu kamuflaj da sadece parti değil ülkede kaybeder.
Kurtuluş Savaşı vererek Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranları “İki sarhoş” diyerek aşağılayanlar, ” lozan barış mı hezimet mi”diyerek kazanılmış gerçek başarıyı gölgelemek isteyenler gayri ahlaki kamuflaj yapmaktadırlar..
Kısaca özetleyecek olursak;savaş anında devlet ,millet için veya aileyi kurtarmak için söylenen yalanlar yapılan kamuflajlar zararsız “ahlaki kamuflaj”lardır.. bunların haricinde diğer durumlarda yapılan kamuflajlar, olduğundan değişik görünme ve olduğundan değişik gösterme arzu ve isteği yanlış işlerdir;yani gayrı ahlaki kamuflajlardır..Ne yazıkki ülkemizde gayri ahlaki kamuflajlar oldukça yaygın ve sık kullanılmaktadır..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir