Uyku Bozukluğu

Uyku sadece insanlara mahsus değil canlıların çoğunda olan bir biyolojik süreçtir. Uyku esnasında vücut fiziksel ve zihinsel olarak dinlenir ve vücudun yenilenmesini sağlar..
Yeni doğan çocuklarda uyku süresi genellikle 12-18 saat kadardır.Erişkinlerde 7-9 saat kadar yani ortalama sekiz saattir. 60 yaşını aşan kişilerde yaş ilerledikçe uyku ihtiyacı 4-5 saate kadar inebilir.. tabi fiziksel yorgunluk söz konusu olduğu zaman yani çalışan ve yorulan bir bireyde uyku süreleri uzar.Bunun yanı sıra yenilen yemekler,içilen içeceklerin cinsi ve miktarı, kullanılan ilaçlar, gürültü,mevsimler ve iklim değişiklikleri gibi çevresel faktörler uykumuzu etkileyebilir..
Uyku bozukluğu normal uyku süresinin artması veya azalması olarak tanımlanabilir pekçok uyku bozukluğu bilinmektedir.. uyku bozukluğu deyip geçmeyin İnsanoğlu için çok önemlidir. Uyku bozukluğu uzun süreli olursa tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, şişmanlık, depresyon, kalp krizi ve felçlere kadar sağlık problemlerine yol açabilir.
Uyku bozukluğu diyebilmek için bunun bir aydan fazla sürmesi gerekmektedir.. kısa süreli uyku bozukluklarına uyku bozukluğu tanımı yapmamak lazım.. altta yatan nedenleri araştırmak gerekir;gündüz ve gece çok kahve ve çay içmek, bazı psikiyatrik ve antidepresif ilaçlar, kalp ve tansiyon ilaçları kullanmak, kanser bel fıtığı,kemik kırıkları gibi ağrılı halleri olan kişilerde ağrı nedeniyle uyuyamamak, Alzheimer,parkinson ve epilepsi hastalığı gibi bazı nörolojik hastalıklarda, saat farkı çok olan ülkelere seyahat etmek, gece çalışıp gündüz uyumak uyku ritminin bozulmasına yol açar, gündüzleri çok uyuyup gece uyuyamamak, sık kabus görerek uyanmak sonra uykuya dalamamaya yol açar, uzun süredir televizyon ve internet başında kalmak aşırı uyarılmaya bağlı uykusuzluğa yol açar.
Uyku bozukluğu olanlar ne yapmalı?
-Öğleden sonraları çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri fazla içmeyin
-Yatmadan önce aşırı yemek yemek,aşırı şekerli ve karbonhidratlı gıda yemekten kaçınmak lazım.
-Sigara ve alkol kullanımını sınırlandırmak lazım.Alkol önce bir uyuma hissi verir daha sonra uykusuzluğa neden olabilir. Alkol miktarı artınca gece çarpıntılara ve baş ağrısına ve uykusuzluğa neden olabilir..Kişi aşırı alkol içince alkol koması denilen tabloya girer bu uyumak değildir.
-Yatmadan önce yoğurt yemek ve ayran içmek bazı kişilerde ciddi anlamda uyku yapabilir
-Balık ve sebze gibi gıdalar uyku uyumanıza yardımcı olabilir
-Burnunuz tıkalıysa burnunuzdan rahat nefes alamıyorsanız mutlaka bir hekime başvurun.
-Aşırı kilo almamaya çalışın Morbid obezlerde %90 uyku bozukluklari vardır.
-Evde birlikte kaldığınız kişi size horlayarak ve düzensiz bir şekilde uyku uyuduğunuzu söylüyorsa bir uyku laboratuvarına başvurarak uyku patterninizi mutlaka ölçüm yaptırarak belirleyin.Eğer uyku apne sendromu varsa size verilecek olan CPAP aletini mutlaka kullanın.
-Uykunuzu düzene sokabilmek için günlük spor, yürüyüşler ve egzersizlerinize devam edin.
-uyku düzeninizi bozan bir psikiyatrik veya antidepresan ilaç var ise doktorunuzla görüşünüz. Bazı ilaçlar uykuyu artırırken bazıları tam tersine uyku azalmasına yol açabiliyor.
-Aşırı cep telefonu ve bilgisayar kullanım bağımlılığından kurtulmak lazım..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir