Kalp Krizinde Ne Yapmalı?

İnternette dolaşan yetersiz ve yanlış bilgilerden birine temas edeceğim ;
Verilen bilgi şöyle;
“Neden yatağınızın baş ucunda aspirin olsun”?
Kalp krizleri ,Sol kol ağrısı dışında başka işaretleri de var kalp krizinin..Yoğun ense ağrısı, kusma, terleme de daha seyrek ama
gözardı edilmemesi gereken belirtilerden.
Kalp krizinde göğüste illa ki ağrı olacak diye bir şey yok!!. Uykularında kalp krizi geçiren çoğu (yaklaşık % 60 insan) bir daha uyanamadı.
Yine de, yoğun göğüs ağrısı ile de uyanabilirsiniz.
Diyelim ki başınıza geldi, derhal ağzınıza iki aspirin atın bir damla su ile yutun Sonra da:
Yakında oturan bir akraba ya da arkadaşınızı arayın.
– “kalp krizi!” deyin
– 2 aspirin aldığınızı da söyleyin .
– Mutfak ya da holden bir sandalye alıp giriş kapısına yakın bir yere oturun
ve, yardımın gelmesini bekleyin.
Sakın yere uzanmayın!!!~
Bir kalp cerrahına göre, eğer bu mesajın ulaştığı herkes, en az 10 kişiye dağıtırsa, muhtemelen bir kişinin hayatı kurtulabilir.
Ben öyle yaptım!!
Sen de gönder, bir hayat kurtar!!!”
Evet verilen bilgiler böyle
Burada verilen bilgilerin tamamen doğru olmadığını üzülerek ifade etmek isterim o nedenle arkadaşların da yanlış yapmaması için düzeltme gereği duydum..
Aspirin şüphesiz çok önemli bir ilaç ancak kalp krizini önlemek için yanı kriz esnasında çok yararlı değil kalp krizi başlamadan önce kullanılmasında yarar vardır.Ama kalp krizi esnasında içilmesinin de bir zararı yoktur;önerenlerde vardır.
Aspirinin görevi kandaki pıhtılaşmayı sağlayan trombositlerin görevini sonlandırmak veya uzatmak bu yolla diğer etkenlerle beraber vücuttaki beyin ve kalp gibi küçük damarlarda pıhtı, trombüs ve emboli oluşumunu önlemektir.yani kalp krizi esnasında oluşan spazmı veya trombüsü eriterek krizi sona erdirme şansı yoktur. Kalp krizi esnasında içilen aspirin mevcut pıhtıyı eritmez ondan sonra oluşacak olanları engeller.Kalp krizi esnasında “nitrit “dediğimiz kalp ve vücuttaki küçük damarların düz kaslarını gevşeterek ve kalbin oksijen ihtiyacını azaltarak etki eden ilaçlar kullanılır.. Bu ilaçlar uzun etkili nitritlerin yanısıra Kısa etkili nitritler de vardır.. kısa sürede etkili yani 1- 2 dakika içinde kalbin rahatlamasını sağlayan isordil gibi herkes tarafından bilinen 5 miligramlık tabletlerden bir tane dil altında emilmesi yeterlidir.. ayrıca bunların cilde sürülen pomat veya band şeklinde olanı da var.. Bu ilaç kullanıldığı zaman ayakta durmak veya iskemlede oturmak doğru bir hareket değildir.. Çünkü tansiyonu çabuk düşürebilir o nedenle sırtüstü başımızın altına bir iki yastık kullanarak yatmak daha mantıklıdır.. eğer dışardan yardım gelmesini istiyorsanız kapınızı açık tutmak doğru bir harekettir kapının önünde oturmak yanlış bir harekettir..
Kalp krizlerinin %10’u ağrısızdır şahıs fark edemeyebilir eğer uykuya dalmışsa uykuda da farkında olmadan ölebilir.. biz buna inhibisyon ölümü diyoruz.. bunlarda yapacağınız bir şey yoktur eğer kalp hastası iseniz ilacınızı önceden düzenli kullanmak zorundasınız.. kalp krizi esnasında hareket etmemek efor sarf etmemek doğru bir harekettir.. eğer oksijensiz bir ortamdaysanız kapı ve pencereleri açmak veya oksijen tüpünüz var ise oksijen kullanmak yararlı olabilir..
Unutmayın ağız yoluyla alınan aspirinin etkisi 45 dakika ile 1 saat sonra başlar..Amacı ağrıyı kesmek ve bundan sonrada oluşacak olan küçük pıhtılaşın yani mikrotrombüslerin oluşumunu engellemektir..
O halde Şöyle özetleyelim; kalp krizi esnasında evde başka ilaç yoksa mecburen aspirin içebilirsin, Bu hem ağrıyı kesmek için hem de oluşan pıhtının üzerinde başka pıhtılaşın oluşmasını önlemek için yararlı olabilir.. Ama krizde kullandığın esas ilaç değildir
Kalp krizi esnasında kalkıp dolaşmak, efor sarf etmek yanlıştır. Yarı oturur vaziyette dinlenmek daha mantıklıdır.. sıcak suyla duş almak veya kafaya soğuk su dökmek bunlar yanlış şeylerdir.. olduğunuz yerde oksijen az ise pencereleri açabilirsiniz.. ağzınızı açarak derin derin soyabilirsiniz hatta ıkınır veya sümkürür gibi valsalva manevrası yaparak kalbe giden kan akımını artırabilirsiniz..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir