18.09.2014
Çaykaranın nüfusu ne kadardır?
Çaykaraya devlet hastanesi gerekli midir?
Nerelerde devlet hastaneleri yapılmalıdır?
İki bin on iki yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım Sonuçlarına göre Çaykara İlçe merkezinin nüfusu 2000 olarak gerçekleşti.. Çaykara’nın merkez ve köyleriyle birlikte nüfusu 6540 erkek, 6679 kadın olmak üzere toplam 13.220 dir.. İki bin on dört yılına kadar ilçeye bağlı 27 köy bulunurken, 2014 yılı itibariyle Trabzon ilinin Büyükşehir olması nedeniyle köyler mahalle statüsü almıştır.
Dernek Pazarı 3711 nüfusa sahiptir.. Çaykarada Devlet hastanesi olsa Dernekten Çaykaraya hasta gelir mi, yoksa Of’a mı gider? Kanımca Çaykarayı da tercih edenler olacaktır.. Eğer verilen hizmetin ve hekimin kalitesi iyi olursa Of’tan tersine de hastanın gelmesi mümkündür..
Daha önce Çaykarada Merkez Sağlık Ocağı olarak hizmet sunan Sağlık kuruluşunun Devlet Hastanesi olarak hizmet vermesi düşünülmüş ve uzun yıllar Çaykarada hizmet yapmış olan rahmetli ağabeyimiz Dr. Mehmet İlhan Durgun adıyla 02.02.2007 yılında açılmıştı.. Ancak uzman doktor, personel ve teknik alt yapı eksikliği yüzünden Hastane tabelası asılarak Sağlık Ocağı düzeyinde hizmete başlamıştı.. Bir uzman Aile hekimi, 3 pratisyen Tabip,1 Diş tabibi ile hizmete başlayan kuruluşta günlük ortalama 100 hastanın tedavi için geldiği, hastanenin 15 yatağı, 1 laboratuar ve 1 röntgen teknisyeni bulunduğu belirtiliyor.. İki bin yedi yılında yatış oranı %5, iken, 2008 yılında %2’ye düşmüş, 2009 yılından sonra uzman doktor olmadığı için hasta yatışı yapılamamıştı. Aynı hastane içinde 24 saat hizmet veren acil poliklinik birimi, 3 pratisyen doktorla yıllık ortalama olarak 28 bin hastaya hizmet verdiği kayıtlardan anlaşılmıştır.. Daha sonraları Devlet Hastanesinin ilçede gereksiz olduğu düşünülmüş olacak ki hizmetlerin Of Devlet hastanesinden alınması tasarlanmış ve bu anlamdaki sağlık yatırımı Of’a kaydırılmıştır…
Yetmedi, Çaykaranın elinde mevcut olan Ataköy Devlet (Ruh ve Sinir Hastalıkları) Hastanesinin de kapatılması gündemde..
Hatırlayacak olursak Ataköy Devlet Hastanesi1958 yılında Ataköy Beldesinde yaklaşık 4000 m² kampüs alanı içerisinde sağlık hizmeti vermek üzere Ataköy Sağlık Ocağı olarak hizmete açılmış olup, 1962 yılında 1 dahiliye uzmanı, 4 pratisyen hekim, 23 sağlık personeli ile 20 yataklı Ataköy Devlet Hastanesi ne dönüştürülerek hizmet vermeye başlamıştı. Daha sonra Trabzon Ataköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Trabzon’un ve bölgemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak, aynı kampus alanı içerisinde eski binaya ek olarak 1988 yılında inşa edilmeye başlanmış, 2003 yılında 50 yatak kapasitesi ile hizmete açılmış, 2009 yılından itibaren Of Semt Polikliniğinde ayaktan hastalara psikiyatrik hizmet verilmiş, 2011 yılından itibaren ise hizmeti sona erdirilmiştir..
Çaykara halkı olaylara tepkili.. Askerlik şubesi de Of’a kaydırılan, HES yapımıyla doğası bozulan Halk Ataköy Devlet Hastanesini kapattırmamak için kararlı, bu nedenle de imza kampanyası başlatılmıştır..
Nüfusu 2000 olan yerlerde eskiden Sağlık Ocakları, şimdilerde ise Aile sağlığı Merkezleri açılmaktadır..
Peki kardeşim Kaç nüfuslu yerlere Hastane açılması gerekir diye sorarsanız, bu Hastane açılacak yerlerin nüfusuna, coğrafi şartlarına ve ulaşımına göre değişir.. Eskiden normal şartlarda 30.000 nüfuslu yerlerde Devlet hastanesi açılabilirdi.. Ama ulaşım şartları ve iklimi göz önüne alınarak 3000-5000 nüfuslu yerlerde de hastane de açılabiliyordu.. Kışın yolları kapanan 6 ay ulaşılamayan yerlerde hastane gereklidir.. Çaykaradan Of ilçesine kaç dakika da gidilir, kışın yolu kapanır mı? Gibi soru ve yorumlara girmeyeceğim.. Sadece Uzungöl gibi Turistik bölgeleri olan yerlerin nüfusuna bakılmaksızın Hastane hizmetlerinin verilmesini gerekli kılar..Ayrıca Çaykaranın nüfusunun yaz aylarında 4-5 kat artacağı düşünülürse hastane ihtiyacı daha iyi anlaşılır..
Eğer yakınlık ve uzaklığa göre bir değerlendirme yapacak olursak Çaykara Of’a 27 km,Of ile Sürmene arası 10 km ,Of Rize arası da çok yakın,o zaman bu yerlere de hastane açmadan halkın sağlık hizmeti alması sağlanabilir mantığı doğru olabilir mi?..Dahası Çaykaranın doğasıyla ,yaşamıyla,ulaşımıyla bu bölgelerden daha çok hastaneye ihtiyacı vardır..
Şimdi gelelim Sağlık Bakanlığı Tedavi Kurumlarının 28.09.2011 nolu yönergesine;Bu yönergeye göre İlçe Devlet hastanelerinin açılış şartları şöyle olmalıdır..
ilçe Devlet Hastanesi Statüsü Verilmesi, Genel Esaslar ve Personel Durumu,
ilçe devlet hastanesi statüsü verilmesi
Madde 5- (1) Entegre sağlık hizmet modeli ile hizmet verecek hastaneler, coğrafi durum, ulaşım, nüfus, bölge merkezli sağlık planlamaları ve aile hekimliği uygulamaları ile kriterlerdeki ilgili hususlar çerçevesinde valiliğin teklifi üzerine Genel Müdürlüğün uygun görüşü alınarak İlgili Genel Müdürlükçe belirlenir. Bakanlık onayı ile ilçe devlet hastanesi statüsü verilir” şeklindedir..
Görüldüğü gibi yönergede herhangi bir nüfus kısıtlaması yoktur.. Valiliğin isteği ve Genel müdürlüğün uygun görmesi yeterlidir..
Demek ki Çaykaralı hemşehrilerimiz kendilerini yeterince ilgili makamlara sevdirememişler..
Daha doğrusu kendilerini Siyasi otoriteye yeterince kabul ettirememişler..
Oysaki İktidara verilen oylar %70-80 dolaylarında olmuştur..
Demek ki Çaykaralının oyları pek önemsenmiyor..
Anadoluda bir köyün içme suyu ve yolu yapılmadı diye hiç kimse seçimde sandığa gitmemiş ve sorunları anında çözülmüştü..
Çaykaralı da öyle yürek var mı bilemem,
Eskiden olsa var derdim, şimdilerde pek emin değilim,
Öyle bir politize olmuşlar ki değil Hastanelerini, sularını kesip yemek bile vermeseler yine sesleri çıkmaz.
Bu işe Partisi ne olursa olsun tüm Çaykaralılar sahip çıkmalı ve imza kampanyasına katılmalı, gerekirse Sağlık Bakanlığına talep yazısı yazmalıdır..
Bu Askerlik şubesinin geri alınması ve HES’lerin yapımı için de böyle olmalıydı, hepimiz tek yumruk, tek yürek, birlik ve beraberlik içinde, kararlılkla sorunlarımızı çözücü adımları atmak zorundayız..
Başka çıkış yolumuz yok.