Kıl dönmesi hastalığı cilt ve cilt altı dokunun kronik iltihabi bir hastalığıdır. Kılların cilt altında yuvalanması ve bu alanın enfekte olması sonrası apse oluşumu ve akıntılarla seyreder. Hastalık, erkeklerde ve 40 yaşın altında daha sık görülmektedir. Uzun süre oturarak çalışanlarda, hareket değişikliği gibi ufak çaplı travmalar, havasız ve nemli bu ortamdaki kıl köklerinde tıkanmalara ve apse gelişmesine neden olur.
Resim 1: Kıl dönmesi, kuyruk sokumu bölgesi ve bunun üst kısmındaki her iki kalça arasındaki bölümde ortaya çıkar.
Belirtileri
Akıntı, ağrı, şişlik ve kaşıntı dır. Enfeksiyona bağlı olarak ateş, halsizlik, bulantı gibi belirtiler görülebilir. Apsenin drene olması durumunda kötü kokulu akıntı ve kaşıntı meydana gelir. Akıntı, berrak, koyu renkli veya kanlı akıntı şeklinde olabilir.
Tedavi
Akut apse varlığında bir kesi yapılarak iltihabi materyalin boşaltılması sağlanmalıdır.
Kronik veya tekrarlayan kıl dönmesi hastalığında genellikle cerrahi tedavi gerekmektedir.
Cerrahi tedavi seçenekleri çeşitlidir. Hastalıklı alanın üzerindeki cilt ve cilt altı doku açılarak kist içeriğinin temizlenmesi, hastalıklı dokunun çıkarılması ve yaranın açık bırakılması, hasta doku çıkarıldıktan sonra yaranın kapatılması ve hastalıklı alan çıkarıldıktan sonra komşu cilt dokusu kaydırılarak yaranın kapatılması (flap kaydırılması) uygulanabilecek ameliyatlardır. Yaranın açık bırakıldığı ameliyatlarda pansuman ihtiyacı uzun süreceği gibi yara iyileşmesi de geç olacaktır. Ancak başarı oranları yüksek ve hastalığın tekrarlama ihtimali düşüktür.